juli 23, 2024
Chicago 12, Melborne City, USA
Nyheter

Hur många söker egentligen vård online?

Människor med åsikter

Idag går det att söka vård online på ett sätt som vi inte hade kunnat föreställa oss för tio år sen. Olika vårdföretag kommer med nya appar, vårdcentralerna utvecklar egna digitala tjänster och alla vill kunna möta sina patienter på ett sätt som passar dem. Med korta väntetider och en tillgänglighet som innebär att det går att få vård hemifrån har vård online blivit något helt annorlunda än den vanliga primärvården på till exempel en vårdcentral.

Hur många är det som söker vård online?

Precis som med annan statistik är det svårt att få fram helt färska siffror, och under de senaste åren har covid förmodligen påverkat hur många som velat söka vård online. För att ändå få en uppfattning om hur många det är som söker vård via någon av de digitala tjänsterna går det att säga att det under våren 2020 skedde en stor ökning. Då fick Kry, som är den största privata vårdgivaren online, över 110 000 besök på en månad. Samtidigt hade Doktor.se, Doktor 24 och Min Doktor 206 000 besök.

Hur ser trenden ut?

Eftersom siffrorna är från 2020 kom de i en period när de digitala vårdbesöken ökade explosionsartat. Hos Kry var ökningen 97% från en månad till nästa och hos de andra vårdgivarna beräknas ökningen ha varit på drygt 60%. Även hos andra vårdgivare ökade den digitala vården mycket under perioden, vilket går att se i statistik från SKR. Situationen när risken för covidsmitta var som värst var speciell, men trots det verkar trenden vara att de digitala besöken fortsätter vara populära och fortsätter öka. Ökningen har varit kraftig ända sen 2016, vilket ju innebär att den började redan innan pandemin och den pågår fortfarande. Det är dock fortfarande så att de vanliga besöken i primärvården, som på vårdcentraler, är många fler än de digitala vårdbesöken.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video